24-timmars i Växjö utan en enda regndroppe…

Trummen tillhör ett av mina favoritvatten mycket beroende på att storleken på fisken är relativt jämn. Vilket också gör fisket lite jämnare, även om risvasar och kanter kan vara utslagsgivande, vilket är något man får räkna med när man tävlingsfiskar. Men ingen slår dig på grund av att han fått en 2-3 kilos panka utan får du stryk så får du det av någon som fångat fler fiskar än dig…

ronnie 24-timmars2013-07-07 03.45.47IMG_1504
Foto till vänster och höger tagna av Niklas Olmyr

Växjö brukar ligga i botten på listan över antalet soltimmar i Sverige nästan varje år. Men helgen som gick bestod bara av soltimmar från det att vi kom dit till vi åkte hem. Det är bara att konstatera att fint väder underlättar på många sätt när man fiskar samt höjer stämningen.

Vill börja med att gratulera Team Ingen Aning med Lasse Olsson, Magnus Andersson samt Micke och Alexander Jeansson som troligen var i ledning under större delen av tävlingen (och varken var i närheten av någon kant eller risvase). Med undantag i början eftersom Team Browning med Litzellarna i spetsen startade starkt och var bara ett kilo bakom vid första invägningen. Vi tyckte att vårt fiske hade startat trögt, vi fick brax på feeder men inget riktigt drag och mörten störde rejält. Vi provade långspö ett tag men tyckte att snittet på fisken var för litet för att det skulle hålla. Strax innan första invägningen hade Allan bra drag på matchmete på 25 m men även den fisken var betydligt mindre än dom vi fick på feeder. Till invägningen visade det sig att vi låg bättre med än vad vi trodde och 6 kilo bakom ledarvikten ingav hopp.
Redan då gick ryktet om att Team Brownings fiske hade stagnerat och inte alls var lika bra som tidigare. Sedan hade Lasse Olsson en gyllene timme efter invägningen då han enligt egen utsago plockade 15 st kilos-pankor och läget började kännas ganska uppgivet… Eftersom vi då hade vår absolut sämsta period under tävlingen.

Men när mörkret började falla började vi få igång braxfisket igen utan att plågas av mörten. Det var fortfarande inget superdrag men dom kom lite tätare än innan speciellt hos Niklas och Ronnie. Mitt i natten så hade jag ett take på feederspöet som drog rätt mot clippet och sprängde tafsen, karp…. Några svordomar och efter att satt på en ny tafs med lite tjockare lina satt strax en ny karp på. En spännande drillning följde eftersom det inte var lätt att se var fisken var på väg i mörkret men det gick vägen och tillslut låg den i håven. Då skedde det som inte får ske, skyller lite på trötthet. När jag krokar av fisken släpper jag ner den i håvnätet igen för tänkt vidare transport till keepnetet. Men den hamnar lite högt på ena sidan av håvnätet som vänder upp och ner och fisken åker med huvudet före ner i vattnet och försvinner direkt… Ridå…

I efterhand är jag givetvis glad att skillnaden upp till vinnarna var 7 kilo så att mina bortklantade 1,5 kilo inte spelade någon roll. Karparna skulle under några timmar fortsätta att gäcka mig. När det började ljusna fick Niklas en karp på feeder som inte klantades bort utan den hamnade säkert i nätet. Hos Niklas och Ronnie fångades karparna som bonus mellan braxarna på feeder. Men hos mig och Allan var 3 av 4 fångade karpar fångade på en marginplats på tp. Det krävdes dock 4 tappade innan jag slutligen lyckades bryta förbannelsen och landa en som senare skulle följas av ytterligare 2. Fisket på marginplatsen skedde i princip bara när indikation på att fisk fanns på plats uppstod, oftast i form av ett plask eller en virvel… Övrig tid spenderades uteslutande på att försöka fånga brax. Även Niklas och Ronnie hade en marginplats utanför sig men där fungerade det inte och dom hade inte ett ända napp där.
2013-05-19 20.23.07
Marginfisket hade provats tidigare med ok resultat
vid ett träningspass inför SM:et

Vårt lag bestod av: Andy (undertecknad), Niklas Olmyr, Allan Englund och Ronnie Löfberg

Skulle även vilja avrunda med att säga att jag var riktigt imponerad av Ronnies fiske, han har fiskat feeder ihop med Niklas tidigare innan men det här var andra tävlingen han är med på och han skötte det minst lika bra som oss andra.

Vid invägningen så visade det sig att: Team Ingen Aning fått ihop   125 kg
Z:s Bream Team var tvåa på  118 kg
Team Glimma trea på               88 kg