Addicted to groundbait, del 1

Ibland händer det att man tänker sig tillbaka i tiden. Till de sista åren i slutet av 70-talet. Det var då jag började meta med mäsk. Trots att man inte hade någon större koll på vad man höll på med blev resultatet häpnadsväckande bra. Rent av sensationellt. En helt ny värld öppnade sig och sedan dess har man varit fast förankrad i mäskträsket.

Namn:  image002.jpg Visningar: 1634 Storlek:  18,8 KB

Den här första artikelserien kommer inte att täcka alla områden inom mäskningens underbara värld. Dels för att jag långt ifrån kan allt. Dels av utrymmesskäl.

Jag kommer dels att fokusera på baskundskaperna för att mäska efter vitfisk med ”groundbait”. Dels reda ut begrepp och gå igenom några vanliga ingredienser med avseende på hur de påverkar konsistens, färg och matighet. Jag kommer också att försöka berätta om hur man blandar mäsk och hur man kan blanda ett mäsk så att det får olika egenskaper.

Magi & logik
Blickar man tillbaka, på när det började, blir man full i skratt av alla helgalna teorier man haft och alla galna projekt och experiment man utfört på mäskområdet genom åren. Det handlar om allt från mystiska tillsatser, märkliga konsistenser till sättet att mäska på.

Få saker är lika ”mystifierade” inom sportfisket. Det är inte alltid lätt att reda ut begreppen. Med åren har man, förhoppningsvis landat en smula och blivit mer pragmatisk. Främst genom att man haft förmånen att fiska och resonera med riktigt duktiga metare.

Det gäller att se igenom reklam-dimman, hålla isär begreppen, ha lite grundkunskaper och tänka en smula logiskt. Det låter enkelt men i verkligheten kan det vara väl så svårt. Har man sedan tillgång till en eller helst flera duktiga fiskare att bolla och utvärdera idéer med underlättar det väsentligt.

Det gäller att ha klart för sig att det inte rör sig om magi. Även om det troligen finns tuentals olika kombinationer av metoder och mäsk för att attrahera fisk på så gäller det att göra det enkelt för sig. Sålla bort hokus pokus och fokusera på de viktiga parametrarna.

Begrepp

Det brukar råda stor begreppsförvirring på mäskområdet. Mest för att vi mixar svenska och engelska. Dels för att det saknas bra svenska termer. Det blir tyvärr en del svengelska.

Grundbait kommer, tvärt emot vad man kan tro, från engelskans ground. Grind, ground, ground eller mala, malde, malt som det heter på ärans och hjältarnas språk. Det har alltså inte med bottenmäsk att göra, även om det som inte blir uppätet för eller senare hamnar just där.

Det har heller inget att göra med svenskans ”grundmäsk”, även om groundbait oftast används vid grundmäskning. Grundmäsk är helt enkelt mäsk man använder för att grundmäska. Med grundmäskning menas att man lägger grund av mäsk. Oftast en rejäl laddning före det fisket drar igång. Mer om det i framtida artiklar.

Groundbait består vanligtvis av torra ingredienser som är malda och som genom att fuktas kan formas till bollar. Eller i vart fås att sjunka eftersom man i vissa situationer mäskar med en mäskvälling eller gröt.

Namn:  8e4fbb96.jpg Visningar: 1614 Storlek:  16,6 KB
Groundbait

I mäsket lägger man i beten, eller loose offerings, som man säger i england. Mäskning kan man göra med annat än groundbait. T.ex genom loose feeding. Åter igen ett engelskt begrepp, den här gången i betydelsen att man mäskar enbart med ”beten”. T.ex genom att skjuta ut maggot, kikärtor, majs, maggots eller dylikt. Det går också att mäska rovfisk med med fiskbitar mm.

Namn:  7e4ba319.jpg Visningar: 1609 Storlek:  16,7 KB
Maples, ett bete som det går utmärkt att loosefeeda med.

Tänk efter före
Före det att du designar en mix behöver du tänkar på hur du skall mäska och hur du vill att mäsket skall verka. Oftast behöver man inte fundera så mycket på vad man vill fånga. I alla fall inte vid riktat fiske. Däremot på vart i vattnet man skall försöka fånga fisken, metod och vilken typ av vatten man skall fiska i.

Fiskar du efter stor fisk i ett vatten med relativt mycket småfisk vill du troligen har ett ganska inaktivt mäsk för att undvika en invasion av småfisk. Tvärt om när du fiskar efter småfisk, t.ex betesfisk. Fiskar du feeder måste mäsket släppa före det att du vevar in igen. Det finns många ”grundregler” och massor av undantag som tillsammans fyller en egen framtida artikelserie. Vi får hoppas att det blir tid till det eller att någon annan tar sig an uppgiften.

Effekten
Groundbait är bäst när man söker en relativt snabb effekt. Det brukar kicka igång platsen snabbare än någon annan form av mäsk. Om du tänker dig att förmäska flera dagar i förväg har du inget behov av att snabbt kicka igång platsen. Du kan i lugn och ro metodiskt bygga upp fiskeplatsen och prägla fisken på ett givet bete. Då är loose feeding troligen rätt melodi. Skall man fiska inom ett dygn eller två är dock groundbait oerhört effektivt. Skall man mäska veckovis i förväg är ofta loose feeding bättre.

Det är en vanlig missuppfattning att det är bra att ”ösa” ut mäsk. Oftast är det kontraproduktivt. Normalt behövs det inte så mycket. Groundbait skall, enligt mig, attrahera och transportera beten. Det är betena som man vill prägla fisken att äta. Normalt inte av mäsket, även om det kan vara svårt att undvika. Fiskar du själv, untan konkurrens från metande grannar, kommer du undan med några kilo. Feederfiskar man räcker oftast 1000g en hel dag.

En bas att bygga vidare på
Efter år av laborerande har jag kommit fram till att det bästa och prisvänligaste sättet att få till ett bra groundbait på är att utgå från en bas. En bas du helst ”känner” utan och innan. Jag har sedan ca 15-20 år tillbaka endast färdiga blandningar som bas. Det viktigta är att hitta och lära känna en eller några få blandningar med vissa grundegenskaper.

Personligen brukar jag hålla mig med några få typer av mäsk. Märke och sort har växlar över tid. Det startade med egenblandat för att sedan bli mer och mer Swedabit. Efter det gick jag över till, enligt mig, mera kvallitativa blandningar från Tubertini, Sensas, VDE, Trabucco och nu senast TopMix. Oftast var de dessutom billigare. Det finns massor av märken och de flesta har en hel del bra blandningar.

Jag föredrar blandningar som inte suger åt sig allt för mycket vatten och som inte klumpar sig allt för mycket. De två sakerna brukar dessutom hänga ihop.

De stereotyper av blandningar jag brukar vilja ha i mitt mäsklager är:
1) Matigt grovt mediumbindande. Till feeder.
2) Matigt grovt bindande mäsk, mycket fisk och bete i mäsket.
3) Matfattigt/Finmalt bindande, strömmande och djupa vatten
4) Matfattigt/Finmalt uppsprickande, grunt vatten.
5) Explosivt uppsprickande/grumlande, för ytfiske efter småfiskt.

*** Jag är lite partisk när det gäller märke på mäsket. De flesta märkena har blandningar med liknande egenskaper.

Klicka på bilden för en större version  Namn:	001.jpg Visningar:	99 Storlek:	112,9 KB Id:	18199

Vid varje tur utgör en eller en kombination av två av de färdiga sorterna ”basen” i blandningen. Eventuellt modifera jag sedan den genom att blanda in olika ingredienser eller lite av en annan färdigköpt blandning. Idag får du tag på mäsk för under 20kr kilot om du är alert under perioden av förordrar som de flesta svenska metefirmorna har på vårkanten. Under säsong finns det mäsk för runt 25kr/kg om du letar runt. Har man tid och är road av det kan man tillverka sitt eget mäsk.

Min filosofi är att det är bättre att använda mindre av bra saker som man vet fungerar än att använda stora volymer av mindre effektivt mäsk. Även om det förstnämnda ibland, men långt från alltid, är dyrare per gram, blir det ett bättre resultat och därmed billigare per fångad fisk och nedlagd tid. Men håll i minnet att billigt mäsk per default INTE är sämre eller ger ett sämre resultat.

Fiskar man själv i vatten med lågt fisketryck konkurrera man inte med någon annan om fiskens gunst. Fiskarna måste nästan alltid konkurrera om födan och de tar ofta det om erbjuds. Då kan du komma undan med ett lyckat resultat även om du har en lite ”sämre” blandning.

Konsistens
En av grundpelarna i ett bra designat mäsk är att få till konsistensen på mäsket.

Några exempel:
1) Fiskar du i strömmande vatten vill du ha troligen ha en tungt, bindande mäsk som når bottnen snabbt och inte spricker upp för snabbt.
2) Fiskar du småfisk, gör man det ofta i ytan, mellan vattnet eller en bit från bottnen. Då vill du ha ett lätt och mäsk som spricker upp snabbt och eventuellt som har bra häng i vattnet eller skapar ett moln. Moln av mäsk fungerar även på många större fiskar som karp.
3) Fiskar du cage feeder vill du att mäsket spricker upp så snabbt som feeders nått bottnen.

Klicka på bilden för en större version  Namn:	4f888d51.jpg Visningar:	101 Storlek:	121,0 KB Id:	18200
Ett feedermsäk för cage feeders skall spricka upp så pass snabbt att de lämna feedern före det att du vevat in.

Del II: fortsätter med en genomgång av olika mäskingredienser

Av Benni Stefanutti
Team Constellation Stockholm